Laser Summer Deals!

Meer informatie
03 jun. 2024

Wat doet vapen met je huid en tanden? – Dit moet je weten

Wusala Alibeyli Huidtherapeut

Vapen, het inhaleren van damp via een e-sigaret, wordt vaak gepromoot als een gezonder alternatief voor traditioneel roken. Maar welke impact heeft dit op je huid en tanden? In deze blog bespreken we de mogelijke effecten van vapen op je huid en gebit, gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen en dermatologische inzichten.

Vapen versus roken

Het grote verschil tussen vapes en sigaretten is dat er geen verbranding plaatsvindt met tabak en teer. De e-sigaret werkt op een andere manier. In het omhulsel zit een vloeistof die verhit wordt tot een rokerige damp. Dit mengsel bestaat meestal uit nicotine, propyleenglycol, plantaardige glycerine en smaakstoffen. Het inademen van deze stoffen kan de luchtwegen irriteren of beschadigen. Maar ook huid, tanden, nagels en hart- en vaatstelsel lijden eronder.

Hier zijn een paar voorbeelden van wat vapen met je huid en gebit kan doen:

Langzamere wondgenezing

Een minder besproken maar belangrijk effect van vapen is de invloed op wondgenezing. Nicotine in e-sigaretten vernauwt de bloedvaten, wat de zuurstoftoevoer naar beschadigde huidcellen vermindert en de genezing vertraagt. Dit kan vooral problematisch zijn voor mensen met huidproblemen of degenen die recentelijke huidprocedures hebben ondergaan. Studies hebben aangetoond dat de verminderde bloedstroom kan leiden tot langzamere genezing van snijwonden, schaafwonden en chirurgische incisies.

Tanden

Vapen kan ook ernstige gevolgen hebben voor je tanden. De chemicaliën in e-sigaretten kunnen het glazuur aantasten en de beschermende laag verzwakken. Dit verhoogt de kans op gaatjes en verkleuringen. Daarnaast kan de vermindering van speekselproductie door de damp leiden tot een drogere mond, wat het risico op tandbederf en tandvleesontstekingen verhoogt.

Onrustige huid


Veel vapers rapporteren een onrustige huid, inclusief verergerde huidaandoeningen zoals acne, rosacea en psoriasis. De uitdrogende effecten van de ingrediënten in e-liquids kunnen de huid irriteren en ontstekingen verergeren. Dit komt doordat propyleenglycol vocht aan de huid onttrekt, wat leidt tot droogheid en irritatie.

Mondgezondheid

Het gebruik van e-sigaretten kan leiden tot cariës, tandvleesontstekingen en een droge mond, wat de algemene mondhygiëne verslechtert. De chemicaliën in de damp kunnen het speeksel verminderen, wat essentieel is voor het neutraliseren van zuren en het wegspoelen van voedselresten. Een droge mond verhoogt het risico op gaatjes en tandvleesaandoeningen aanzienlijk.

Haren en nagels

De chemicaliën in damp kunnen haaruitval versnellen en leiden tot vroegtijdig grijs worden. Ook kunnen nagels broos en zwak worden door de verminderde bloedtoevoer en voedingstoffen. Nicotine vermindert de doorbloeding van de haarfollikels, wat de haargroei vertraagt en kan leiden tot dunner wordend haar. Nagels kunnen minder snel groeien en gevoeliger zijn voor breken en splijten.

Oudere huid

Nicotine en andere chemicaliën in e-sigaretten kunnen de huidveroudering versnellen. Dit komt door een verminderde bloedcirculatie en oxidatieve stress, wat leidt tot verlies van collageen en elastine. Hierdoor ontstaan er sneller fijne lijntjes, rimpels en een slappe huid. Oxidatieve stress beschadigt cellulaire structuren en versnelt de afbraak van collageen, een belangrijk eiwit dat de huid stevig en elastisch houdt. Langdurige blootstelling aan deze stoffen kan leiden tot een verslapte en oneffen huidtextuur.

Stoppen met vapen? Hier doe je het voor:

Overweeg om te stoppen met vapen om tal van redenen die je algehele gezondheid en welzijn verbeteren:

Stoppen met vapen biedt tal van voordelen voor je gezondheid en welzijn.

Zorg voor jezelf en je Huid

Blijf bewust van de impact die vapen kan hebben op je gezondheid. Door goed voor je huid te zorgen en bewust om te gaan met je keuzes, kun je bijdragen aan een stralende en gezonde huid. Heb je vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Afspraak Maken