Laser Summer Deals!

Meer informatie
03 jun. 2024

Droge huid na het douche of zwemmen? Zo zit het.

Wusala Alibeyli Huidtherapeut

Droogt water je huid uit?

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar je huid kan juist droger worden als deze in contact komt met water, bijvoorbeeld tijdens het douchen of zwemmen. Maar hoe zit dat precies? Laten we het uitleggen.

1. Verwijdering van natuurlijke oliën

Je huid produceert van nature oliën die een beschermende laag vormen en helpen om vocht vast te houden. Wanneer je doucht of zwemt, vooral met warm water, kunnen deze natuurlijke oliën van je huid worden gewassen. Dit zorgt ervoor dat je huid sneller uitdroogt omdat het natuurlijke vocht minder goed wordt vastgehouden.

2. Verdamping van water

 Na het zwemmen of douchen blijft er vaak een laagje water op je huid achter. Dit water verdampt na verloop van tijd en neemt daarbij ook wat van het natuurlijke vocht van je huid mee. Dit proces kan ervoor zorgen dat je huid droger aanvoelt.

3. Chloor en zout

Zwemmen in een zwembad met chloor of in de zee kan de huid extra uitdrogen. Chloor en zout zijn beide bekend om hun uitdrogende werking. Ze kunnen de beschermende barrière van je huid aantasten, wat leidt tot irritatie en uitdroging.

Hoe werkt het echt in de huid?

Onze huid bestaat uit verschillende lagen, waarvan de buitenste laag, de opperhuid, fungeert als een beschermende barrière. Deze laag bevat lipiden (vetten) die helpen om vocht vast te houden. Wanneer deze lipiden worden verwijderd door water of agressieve zepen, verliest de huid haar vermogen om vocht vast te houden. Hierdoor ontstaan microscopische scheurtjes, wat leidt tot vochtverlies en een droge, schilferige huid. Bovendien kan een beschadigde huidbarrière ervoor zorgen dat irritanten gemakkelijker binnendringen, wat kan leiden tot verdere droogheid en irritatie.

Tips om een droge huid te voorkomen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om te voorkomen dat je huid uitdroogt na het douchen of zwemmen:

Hydrateer direct na het afdrogen
Breng meteen na het afdrogen een vochtinbrengende crème of lotion aan. Een uitstekend product hiervoor is de Medik8 Ultimate Recovery. Deze crème helpt om het vocht vast te houden en je huid gehydrateerd te houden, en biedt essentiële ondersteuning voor een gezonde huidbarrière. 

Beperk de tijd in het water
Probeer je douches kort en lauw te houden in plaats van lang en heet. Dit minimaliseert het verwijderen van de natuurlijke oliën van je huid.

Gebruik een milde zeep of douchegel
Kies voor producten die geen agressieve chemicaliën bevatten en die de natuurlijke oliën van je huid niet volledig verwijderen.

Afspraak Maken